Преговорната рамка на Република Северна Македония, която правителството на страната е приело с

...
Преговорната рамка на Република Северна Македония, която правителството на страната е приело с
Коментари Харесай

Мицкоски: По отношение на спора с България тепърва предстоят трудни дни за Северна Македония

Преговорната рамка на Република Северна Македония, която правителството на страната е приело с изискването за регистриране на българите в конституцията, единствено усложнява и забавя евроинтеграцията на Северна Македония, счита ръководителят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

По време на посещаване в община Гази Баба в отговор на журналистически въпрос, обвързван с изявлението на министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи за „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ”, в което Османи споделя, че е сигурен, че България ще продължи да формулира нови претенции, Мицкоски съобщи, че " това ВМРО-ДПМНЕ твърди от самото начало ".

По думите му, във връзка с разногласието с България тепърва предстоят сложни дни за Северна Македония, само че за това държавното управление на страната е трябвало да мисли, когато е приело „ тези сложни въпроси да бъдат част от преговорната рамка ”, само че и „ бюрократите в Брюксел ” също е трябвало да се замислят. 

„ И това, което направиха, единствено усложни процеса на (Северна) Македония към Европейски Съюз. И в този момент още веднъж сме докарани до обстановка, в която или ще осъществим настояванията на София, техния диктат, без да получим гаранции, или ще имаме десетилетен, а може би древен развой на договаряния с Европейски Съюз, не в името на главните европейски полезности, а по въпроси, които нямат нищо общо с тях - да потвърждаваме каква е нашата еднаквост, да потвърждаваме какво е нашето минало, традиция, просвета и традиции, да приказваме за Средновековието, както в този момент се приказва за него, вместо да приказваме за бъдещето ”, съобщи Мицкоски. 

Според него повода за застоя, в който се намира Северна Македония, е държавното управление. Той уточни, че вярва „ в положителните планове на стратегическите партньори на страната - Вашингтон, Брюксел, Лондон, Париж, Берлин, Рим и останалите ”, само че не може да повярва в положителните планове на публична София, тъй като „ съглашението е тотално асиметрично и е в цялостно сходство с българските позиции, които не са нищо друго с изключение на вековния съветски интерес на Балканите “.

Тезата, че включването на българите в конституцията на Северна Македония е „ български диктат ”, тъй като е демонстрация на съветските ползи на Балканите, Мицкоски разви и в изявление по ТВ 21.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР